Přeskočit na hlavní obsah

Möbelnom

Malý Dobroň, když mu bylo šest, rád chodil do knihovny a chtěl se vzdělávat. Problém byl v tom, že neuměl číst, uměl se akorát podepsat a uměl skoro bez postranních koleček jezdit na kole. Ale v knihovně si našel hezkou obrázkovou knížku plnou písmenek a přinesl si ji na stůl k oknu.

Knížka byla plná písmenek a obrázků různých uměleckých děl a fotografií různých pánů v tmavých oblecích. Jak tak na knížku Dobroň koukal, zjistil, že písmenka nerozluští a to jím hluboce otřáslo. Nevěděl, co dál.

Knížka byla ale hodná a bylo jí Dobroňe líto. Přemýšlela, jak to udělat, aby mu všechno to, co sama ví předat. Protože byli u otevřeného okna, poprosila knížka vítr (tak, jak to umějí jen knihy), aby chvilku nefoukal, aby se malému Dobroňovi chtělo spát. A stalo se, zanedlouho již malá hlavička spočinula na rozložitých stranách dobrotivé knížky. Znovu knížka poprosila vítr o pomoc a s jeho pomocí hladila svými stránkami malou dětskou hlavičku a mocným zaříkadlem se mu dostala do snu.

Malému Dobroňovi se pak zdálo toto:



MÖBELNOM

Píše se rok 1860,
německý lékař profesor Schrank, učinil nenadálý objev.
Na vlastnoručně zkonstruovaném mikroskopu objevil nový melanom. Projevuje se prorůstáním nábytku v potních oblastech lidského těla. Nejčastěji v podpaží. Ojediněle na ohanbí, což na rozdíl od prvně jmenovaného výskytu, může přinášet pestré komplikace v močení a styku pohlavním. Později bylo zjištěno, že tato Schrankova anomálie je původem cizopasník, proto se jiný profesor Egon Erwin Tisch rozhodl, přehodnotit diagnózu melanomu na möbelnom, aby tímto podobným názvem učinil za dost lékařské vědě a nemátl aktivní a senzace chtivou veřejnost. Möbelnom se šířil velmi rychle zejména v tesařském a truhlářském prostředí. Zlom nastal, když se jím nakazil hrabě von Fichte. Zámožný mecenáš umění a milovník historických sbírek. Vlivem své popularity v rámci jednotící se německé říše byl jeho stav velmi bedlivě sledován dokonce i samotným císařem Fridrichem. Hrabě von Fichte trpěl trvale rostoucím möbelnomem v oblastech podpaží a lebky. V podpaží mu mezi ochlupením prorůstala celkem roztomilá stolička. Problém byl v lebeční oblasti, vlivem nošení paruky se hraběti Fichtemu velmi potila hlava a brzy po zjištění Möbelnomu v podpaží mu z hlavy začala okázale vystupovat židle, která se ve stáří rovnala malému trůnu. Archivní výzkum toto tvrzení podpořil pomocí jedné z nejstarších dochovaných fotografií, na které hrabě von Fichte nosí na hlavě svého vnuka Alfréda Leopolda usazeného v dřevěném polstrovaném křesle na hlavě hraběte. Mnozí aristokraté si hraběcí nemoc vyložili jako boží prozřetelnost, kterou Nejvyšší ukazuje pravé ambice hraběte, tudíž německý trůn a přestali se s ním stýkat. Z českého prostředí se zachovali drze i naši obrozenci, když hraběti k narozeninám poslali výtvarně ztvárněný výtisk Krále Lávry od Havlíčka Borovského, což hrabě nesl s velikou nechutí a obřadně plivl na vyobrazení Palackého a takto ošetřený obraz obrozencům expresně poslal.

Duo profesorů Dr. Stuhl a Dr. Hocker se o hraběte na konci 19.věku starali a snažili se kmetovi ulehčit. Díky rostoucí váze lebeční zátěže, nemohl již hrabě vzpřímeně chodit. Rovněž pohyb v interiéru byl nesnadný, protože se do většiny dveří nevešel. Byl svým stavem nakonec donucen odstoupit ze všech veřejných úřadů. Snad každý lékař se pokoušel výrůstky odřezávat. Leč to způsobovalo takovou bolest, že to nepřicházelo u hraběte v úvahu. Mnozí prostí lidé, podobnou radikální léčbu podstoupili a přežili, leč za pár let se jim zpravidla möbelnom vrátil. Odříznutý nábytek byl pak považován za plnohodnotného člena rodiny, protože předchozí živitel si k němu zpravidla vytvořil nepřekonatelnou citovou vazbu. Tyto skříně a stoly pak získávaly svá jména. Mnohdy si takto ze sociologického hlediska vyzkoušeli mateřský cit i muži.

Hrabě nakonec zemřel, aniž by se svého handicapu za živa zbavil. Byl pohřben po odříznutí trůnu i s ním do rodinné hrobky. Nicméně dlouhodobé pozorování přineslo řadu vědeckých poznatků, které Stuhl a Hocker shrnuli v převratné knize. Dřevo a my. V této studii přednesli příklad nejmenovaného truhláře, který onemocněl möbelnomem v oblasti konečníku. Znovu v podobě stoličky. Truhlář, byl vášnivým rybářem, tudíž mu defekt v jeho koníčku přišel velmi vhod, nemusel si brát s sebou k řece posezení. Profesoři po náhodném objevení jeho vady – při výživné koupeli v Mohanu – jej za úplatu přesvědčili, aby se léčil, prospěšnost léčby mu dokazovali mnohými ošklivými příklady, kdy möbelnom vyrůstal i z jiných ne tak prospěšných částí lidského těla a velmi vadil. Dělník souhlasil. Profesor Stuhl krátce na to objevil závratnou myšlenku. Již nějaký čas se zabýval entomologií. Na truhlářovu stoličku nasadil hmyz. A zázrak byl na světě. Pilořitka černá (Xeris spectrum) za pár měsíců skutečně začala nad dřevem vítězit. Profesos Stuhl se pak stal velkým distributorem dřevokazného hmyzu a po té, co podobně léčil i jiné příslušníky patricijských rodin, byl povýšen do šlechtického stavu. Doktor Hocker se na radu přátel věnoval mykologii a i on prorazil se svou metodou mykologických preparátů ve formě plísní a hub. Již se svého podobného povýšení nedočkal nečekaně zemřel na počátku 20. století. Mykologicko-entomologická léčba (mykent) se stala převratnou vědeckou disciplinou a po čase se podařilo möbelnom zcela vymýtit. Jen v ojedinělých případech se objevuje dnes výhradně u kostelníků a restaurátorů. Ovšem dnešní poučená veřejnost je již bez problémů schopná si zavádět hmyz a houby na poškozená místa sama, jmenovaná povolání navíc nemají o podobné medikamenty v poslední době nouzi.

Vedlejší účinky hmyzu a hub jsou dány jejich fyziognomií, brouček často zaleze i tam, kam nemá a naopak mnohdy vyleze rovněž, kudy nemá. Houby mají pro změnu zvlhčující účinek, což může působit psychologické potíže a mít v době těsně po vyléčení u pacientů hydrofobní následky.

Léčba je vždy dlouhá a rovná se vlastně trvalému boji mezi dřevem a škůdcem. Při správné aplikaci škůdce a pobytu ve speciálních lázních je úspěšnost zahubení dřevotvorného uměleckého řemesla velmi vysoká.



A malý Dobroň Kulhavý po probuzení rozuměl všem obrázkům v té dobré knížce a velice se tomu divil.A bylo mu hezky.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za malířem Milešovky a /píčis/ ve sklenici

Drážďany 2015 I začíná se cesta do Drážďan. Začala klasicky hekticky, po poklidné kávě ze své zánovní moka konvičky na ještě zánovnější plotýnce jsem při balení zjistil, že nemám Kulturní pas (Kulturpass). Ještě nedávno ležel na stole. Všecko jsem prohledal, vyházel, přeházel, ale nemohl ho najít. Já zuřil! Byl jsem na sebe tak naštvanej, že jsem si chtěl při nejmenším nafackovat. Řešení bylo jediné, zkusit Infocentrum, jestli maká i ve svátek (bylo 17. listopadu, úterý, tudíž volno v práci). Odjezd se posunul. Dole na Míráku bylo v „Íčku“ naštěstí otevřeno. Tomáš Jeník alias Tomiš, chlápek, co studoval KHR nejdéle ze všech, tam seděl a dělal muže za pultem. Z dálky mě viděl, zdravil a nabídl mi v tom deštivém dni kávu. Vysvětlil jsem mu situaci a požádal o Kulturpass. Dostal jsem jej a brzy jsem už stepoval na zastávce a čekal na dvaapadesátku. Dorazil jsem na Hvězdu a Honza s Terezou se už vypravovali. Za chvilku jsme už seděli v autě na cestě směrem do Drážďan. Měl jsem připr

Mezi bestiemi bez tváře

Zasloužená   Nejbezpečněji se cítím v knihkupectví nebo v hospodě. Nejlépe v antikvariátu a v pivnici. Tam vím, co asi tak nastane, jak se ostatní chovají, jak se chovat a něco si vždycky vyberu. Tak jsem si sedl do Vodoucha. Potom, co jsem hodinu brouzdal bez duše anonymním dopoledním Žižkovem, hledal útočiště, až ho našel v antiku asi 300 m od hospody. Tady mi listováním pomalu tál čas jak jarní sníh. Koupil jsem si paměti Chagalla a čtu si. Devět minut po otvíračce je tu patnáct lidí. Čtyřicet minut po otvíračce je narváno. Mám jen pivo – vypadám jako exot. Až přijde pan L., dáme jídlo, další piva a budem vypadat normálně. Konečně. Všude kolem jsou lidi bez tváře. Plečnik byl prostě kádr - krásnej kostel.  

Za Husem a přeci jinak

Dny evropského kulturního dědictví jsou fajn. Mám je z cyklicky se opakujících kulturních akcí skoro nejradši. Moc rád vzpomínám na takový víkend 2014, kdy jsem tyto akce trávil v Ústí. Tradičně se s mamkou a sestrou účastním celodenních exkurzí, které pořádají Památky pro život, Muzeum v Kolíně a místní historici. Letošní sraz byl až od desíti na Husově náměstí, trošku jsem myslel, že se podíváme do Wallenfelsova kostela husitské církve, ale v programu to zařazeno nebylo. Tak snad příště. Kostelík je to moc pěkný postavený na počátku třicátých let podle projektu Vladimíra Wallenfelse (Kotěrova žáka). Symbolicky stylizuje holubici připravenou ke vzlétnutí. Cílem nebyl kostel, ale pomník. A to ne ledajaký, Husův pomník navržený Františkem Bílkem. Pomník byl odhalen v září 1914. Je to trochu unikát. Veliké soše předcházel návrh v malém provedené. Bílek si myslel, že jej prostě zvětší a bude to stačit. Žel to vypadá trochu jako pindík. A představa, že byl naproti radnici hned ve